Dni Kultury Francuskiej

Zapraszamy na Dni Kultury Francuskiej. Wydarzenie dla wszystkich, którzy interesują się kulturą tego pięknego kraju. Czekają nas trzy dni pełne różnorodnych atrakcji. Dni Kultury Francuskiej odbędą się pod hasłem „Francuskie smaki, czyli Francja od kuchni”. Będzie to doskonała okazja do poznania niezwykłej kultury kraju Moliera. W programie m.in. pokaz francuskich filmów z kulinarnym motywem, spotkania z niezwykłymi gośćmi, którzy zaprezentują różne oblicza francuskiej kultury również kulinarne, koncert ponadczasowych szlagierów Édith Piaf i innych artystów znad Sekwany w wykonaniu Justyny Bacz i Chrisa Schittulliego, a także quiz kulinarny, wystawy fotograficzne i warsztaty rodzinne. Nie zabraknie również stoisk z francuskimi specjałami.

Dni Kultury Francuskiej organizowane są w ramach Budżetu Partycypacyjnego Gminy Konstancin-Jeziorna 2024.

DNI KULTURY FRANCUSKIEJ

Francuskie smaki, czyli Francja od kuchni

13–15 września 2024

Konstanciński Dom Kultury „Hugonowka”

Konstancin-Jeziorna, ul. Mostowa 15

 

Piątek, 13 września 2024

19.00 Pokaz filmów z francuskim smakiem – sala widowiskowa

Czekolada, reż. Lasse Hallström

Nasz najlepszy rok, reż. Cédric Klapisch

Sobota, 14 września 2024

15.00 Francuskie smaki w Parku Zdrojowym wokół Hugonówki

stoiska,  fotobudka

15.00 Spotkania z naszymi gośćmi – sala multimedialna

  • 15.00 Beata Kańska/Kamilla Pereta – Ogród francuski od kuchni
    Beata KAŃSKA, architektka krajobrazu, absolwentka SGGW w Warszawie, inspektorka nadzoru terenów zieleni, projektantka. Wiceprezes Oddziału Warszawskiego i członek Zarządu Głównego SITO NOT, członek PTD. Kierowniczka Działu Ogrodów Muzeum Łazienki Królewskie – kuratorka 39. i  40. Wystawy Róż (2024). Organizuje i koordynuje obchody Świat Ogrodów Longina Majdeckiego (2022-2025).
    ‎Kamilla PERETA, absolwentka warszawskiej ASP (obecnie wykłada na Wydziale Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki oraz na Wydziale Architektury Wnętrz), konserwatorka dzieł sztuki i menadżerka kultury. Propagatorka edukacji konserwatorskiej, współorganizatorka konferencji naukowych. Wicedyrektorka do spraw konserwatorsko-technicznych w Muzeum Łazienki Królewskie.
  • 16.00 Tomasz Orłowski – Dyplomatyczna „ratatouille”
    Tomasz ORŁOWSKI, absolwent Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, dyplomata i nauczyciel akademicki. Ambasador we Francji i Księstwie Monako oraz we Włoszech i Republice San Marino. Komandor Orderu Legii Honorowej. Autor publikacji – Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta (2005) i Protokół dyplomatyczny. Między tradycją a nowoczesnością (2015) oraz Nasz zakochany przewodnik po Francji, czyli dyplomatyczna „ratatouille” (2020) i Dyplomatyczna „ratatouille”. Dokładka (2024).
  • 17.00 Magdalena Łoś, „Chansons à boire”, czyli francuska muzyka biesiadna
    Magdalena ŁOŚ-KOMARNICKA – muzykolog, dziennikarka Programu 2 Polskiego Radia. Od 1992 roku prezentuje muzykę klasyczną, a zwłaszcza muzykę dawną (cykl audycji „Dawno, niedawno”), juror konkursów. Komentuje transmisje koncertów, rozmawia z artystami, przygotowuje słuchaczy do odbioru muzyki, prowadzi spotkania z publicznością (m.in. w PriceWaterhouseCoopers). Pisze artykuły, wywiady i recenzje dla „Canor” i „Ruchu Muzycznego”.   Prowadzi spotkania „Sztuka słuchania” (Lekcje słuchania Fundacji InCanto).

18.00 Nasza pasja 20-lecie Klubu Fotograficznego F8

wernisaż jubileuszowej wystawy

19.00 Bal Musette potańcówka w Altanie przy muzyce francuskich ulic

Niedziela, 15 września 2024

12.00 Francuskie smaki w Parku Zdrojowym wokół Hugonówki

stoiska,  fotobudka

13.00 Quiz kulinarny dla dorosłych i dla dzieci

14.00 Warsztaty rodzinne robimy kotyliony, czyli warsztaty w barwach Francji

15.00 Zabawy językowe – uczniowie z Koła francuskiego z Szkoły Podstawowej nr 2

15.00 Prasa botaniczna na papierze czerpanym – warsztaty dla dzieci

15.00 Spotkania z naszymi gośćmi sala multimedialna

  • 15.00 Bogusław Deptuła – Francuski stół jak malowany
    Bogusław DEPTUŁA, historyk sztuki (absolwent UW) i krytyk, kurator wystaw, marchand, wykładowca. Od 1989 roku pisze o sztuce w prestiżowych pismach branżowych, tygodnikach i dziennikach. Redaktor naczelny „Art&Business” (2011-2013). Autor publikacji w dziedzinie sztuki, literatury i kulinariów, m.in. – Literatura od kuchni (2013) oraz W kuchni ze świętymi (2015). Wykłada w ASP w Łodzi (od 2022 redaktor naczelny pisma „Powidoki”) oraz w ASP w Warszawie.
  • 16.00 Piotr Szaradowski – Paryskie krawiectwo od kuchni
    Piotr SZARADOWSKI, doktor nauk humanistycznych (historyk sztuki), wykładowca School of Form Uniwersytetu SWPS, doświadczony muzealnik, kurator i autor scenariuszy wystaw poświęconych modzie XX wieku, opiekun studyjnej kolekcji mody XIX-XXI w. Interesuje go funkcjonowanie ubioru jako dzieła sztuki. Autor książki Francja elegancja. Z historii haute couture (2016). Jesienią tego roku na rynku pojawi się jego nowa książka Paryż to za mało, zawierająca opowieści o modzie, muzeach i sztuce francuskiej stolicy.
  • 17.00 Łukasz Modelski – Literatura od kuchni, czyli co u pisarzy na talerzu
    Łukasz MODELSKI, historyk sztuki i kultury średniowiecza (studia w Warszawie, Poitiers i Paryżu), redaktor, wydawca i dziennikarz. Od wielu lat prowadzi w Radiowej Dwójce audycję Droga przez mąkę o związkach literatury i kuchni. Autor reportaży historycznych i zbiorów wywiadów, felietonów do magazynu „Czas wina” oraz książek m.in. Mała historia kuchni (2013), Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu (2014), Kuchnia na plebanii, (2016) i Droga przez mąkę (2019). Obecnie zastępca redaktora naczelnego miesięcznika „Twój Styl”.

19.00 Koncert Justyna Bacz i Chris Schittulli – Édith Piaf i Oni

sala widowiskowa Hugonówki / bezpłatne wejściówki do odbioru od 12 września od godz. 12.00

Wydarzenie towarzyszące:

Wystawa 100 lat temu w Paryżu. Igrzyska VIII Olimpiady w Paryżu w 1924 r.

Urząd Miasta i Gminy Konstancin-Jeziorna, ul. Piaseczyńska 77

Czynna od 16.09.2024 do 27.09.2024 w godzinach pracy urzędu.

Bon appétit!

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status