Klub Miłośników Kultury Francuskiej

Zapraszamy na kolejne spotkanie Klubu Miłośników Kultury Francuskiej.

Francuska literatura gastronomiczna początków XIX wieku

Gość: Łukasz Modelski

Historyk sztuki i kultury średniowiecza, redaktor, wydawca i dziennikarz. Jest autorem reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni, pisuje felietony do magazynu „Czas wina”. Od wielu lat prowadzi w radiowej Dwójce audycję Droga przez mąkę związkach literatury i kuchni.

Publikacje:

Dziewczyny wojenne, Znak 2011

Fotobiografia PRL: opowieści reporterów, Znak 2013

Mała historia kuchni, Wydawnictwo Bajka 2013

Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu, Wydawnictwo Literackie 2014

Kuchnia na plebanii, Wydawnictwo Literackie 2016

Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek, Znak 2019

 

Moderatorki Klubu:

Ewa Stocka-Kalinowska – filolog romański, dziennikarz radiowy Polskie Radio Dwójka

Joanna Żurowska – filolog romański, wykładowca UW (literatura francuska XIX i XX w.)

 

18.04, godz. 18.30

KDK Gryf, ul. Sobieskiego 13

Wstęp wolny

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status