Zapraszamy na kolejne spotkanie Klubu Miłośników Kultury Francuskiej.
Francuska literatura gastronomiczna początków XIX wieku
Gość: Łukasz Modelski
Historyk sztuki i kultury średniowiecza, redaktor, wydawca i dziennikarz. Jest autorem reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni, pisuje felietony do magazynu „Czas wina”. Od wielu lat prowadzi w radiowej Dwójce audycję Droga przez mąkę związkach literatury i kuchni.
Publikacje:
Dziewczyny wojenne, Znak 2011
Fotobiografia PRL: opowieści reporterów, Znak 2013
Mała historia kuchni, Wydawnictwo Bajka 2013
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu, Wydawnictwo Literackie 2014
Kuchnia na plebanii, Wydawnictwo Literackie 2016
Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek, Znak 2019
Moderatorki Klubu:
Ewa Stocka-Kalinowska – filolog romański, dziennikarz radiowy Polskie Radio Dwójka
Joanna Żurowska – filolog romański, wykładowca UW (literatura francuska XIX i XX w.)
18.04, godz. 18.30
KDK Gryf, ul. Sobieskiego 13
Wstęp wolny